胡广文

职称职务:助理研究员、硕士生导师

E-mail:hugw@bjut.edu.cn

胡广文(1990.6-),男,经济学博士,助理研究员/硕士生导师。美国密西根大学环境与可持续发展学院可持续系统中心访问学者。

循环经济系统多维绩效评价,复杂能源系统演化模拟。

主讲课程

环境投入产出分析(Environmental Input-Output Analysis)

1.发表论文

在Journal of Cleaner Production, Energy Policy, Environment Development & Sustainability, Ecological Modelling等SCI/SSCI期刊发表学术论文30余篇,其中第一/通讯作者10篇。

[1] Mu, X.; Kong, L.; Tu, C.; Chen, J.; Hu, G. Correlation and Synergy Analysis of Urban Economy-Energy-Environment System-A Case Study of Beijing. NATURAL RESOURCE MODELING 2022.

[2] Tu, C.; Mu, X.; Chen, J.; Kong, L.; Zhang, Z.; Lu, Y.; Hu, G. Study on the Interactive Relationship between Urban Residents’ Expenditure and Energy Consumption of Production Sectors. ENERGY POLICY 2021.

[3] Tu, C.; Mu, X.; Wu, Y.; Gu, Y.; Hu, G. Heterogenous Impacts of Components in Urban Energy Metabolism: Evidences from Gravity Model. ENVIRONMENT DEVELOPMENT AND SUSTAINABILITY 2021.

[4] Kong, L.; Mu, X.; Hu, G. A Decomposing Analysis of Productive and Residential Energy Consumption in Beijing. ENERGY 2021.

[5] Hu, G.; Mu, X.; Xu, M.; Miller, S. A. Potentials of GHG Emission Reductions from Cold Chain Systems: Case Studies of China and the United States. JOURNAL OF CLEANER PRODUCTION 2019.

[6] Hu, G.; Mu, X. Analysis of Urban Energy Metabolic System: An Ecological Network Framework and a Case Study for Beijing. JOURNAL OF CLEANER PRODUCTION 2019.

[7] Zhu, X.; Mu, X.; Hu, G. Ecological Network Analysis of Urban Energy Metabolic System-A Case Study of Beijing. ECOLOGICAL MODELLING 2019.

[8] Mu, X.; Hu, G. Analysis of Venezuela’s Oil-Oriented Economy: From the Perspective of Entropy. PETROLEUM SCIENCE 2018.

[9] Hu, G.; Mu, X. Dominants in Evolution of Urban Energy Metabolism: A Case Study of Beijing. ECOLOGICAL MODELLING 2018.

[10] Mu, X.; Li, G.; Hu, G. Modeling and Scenario Prediction of a Natural Gas Demand System Based on a System Dynamics Method. PETROLEUM SCIENCE 2018.

2.出版专著

[1]穆献中,吴玉锋,么新,胡广文.生产系统和生活系统循环链接管理理论及机制设计.经济管理出版社. 2020.

[2]穆献中,胡广文.海外石油投资环境系统分析和风险测度:理论、模型及应用.科学出版社. 2017.

3.主持/参与科研项目:

[1]中国博士后科学基金面上项目,代谢演化视角下能源输出型城市转型模拟及优化路径研究,在研,主持。

[2]国家自然科学基金面上项目,生产-生活系统循环链接体系下全要素能效提升路径及政策仿真,在研,参与。

[3]国家自然科学基金面上项目,能源输入型城市能源生态系统建模及优化路径研究,结题,参与。

招生要求

(1)经济学、环境、计算机基础较好;

(2)具有较好的英文表达、阅读和写作能力;

(3)具有一定编程和科研软件使用能力。